Popis produktu
Calabasa je vydlabaný plod tykve, který slouží jako tradiční nádoba pro popíjení Yerba Maté. Jelikož se jedná o čistě přírodní materiál, vyžaduje trochu péče a pozornosti, může se lišit objemem i tvarem. Nepoužitá calabasa páchne a je uvnitř drsná. To vše se musí odstranit. V každém případě z nepoužité calabasy nepijte.
Před prvním použitím je potřeba tykev tedy calabasu řádně připravit. Příprava potrvá 48 hodin a nazývá se Currádo.
1. Calabasu naplníme ze ¾ suchým Yerba mate a zalijeme vodou o teplotě 70 stupňů až po okraj nádoby, necháme odstát po dobu 24 hodin.
2. Druhý den vyprázdníme vyluhované maté z calabasy a důkladně vymyjeme vnitřek pod tekoucí vodou.
3. Pomocí kávové lžičky opatrně vydlabeme zbytky dužiny. Dávejte pozor ať neodstraníte špičku na dně tykve, nádobka pak může téct.
4. Až je calabasa důkladně vyčištěna, vložte suché Yerba Maté zpět do calabasy, zalijte ho vařící vodou a nechejte odležet dalších 24 hodin.
5. Po 24 hodinách vylijte obsah calabasy opět důkladně vymyjte vodou a nechte nádobu důkladně vyschnout.
6. Nyní je calabasa připravena a můžete si vychutnat Yerba mate z nové calabasy.