Přidáno do košíku
Přidáno do košíku

BÍLE ČAJE

Bílý čaj - tajná hvězda mezi čaji
Bílý čaj je jedním z nejlepších ze šesti skvělých čajů z Číny a je také známý jako bílá pivoňka. Čaj, který je oblíbený pro svou obzvláště jemnou chuť, byl již na čínských císařských dvorech hodnocen jako „bílé zlato v Číně“.

Dnes je bílý čaj považován za jednu z nejkvalitnějších odrůd „pravého“ čaje. Původ najdeme ve starověké Číně. Divoce rostoucí čajové keříčky Camellia sinensis se již před 4000 lety v dynastii Zhou používaly k boji proti epidemiím. Kultivace se nejprve traduje v dynastii Tchang (618 - 907 n. L.). V době dynastie Song (960 - 1279 n. L.) měl bílý čaj na císařském dvoře obzvláště vysokou prioritu. Čínský čajový král Hui-Tsung označil bílý čaj za nejvzácnější druh čaje v Číně a zdůraznil zejména jeho vynikající chuť.

Po sklizni byly ještě ne zralé pupeny a listy čajovníku spařené a rozdrcené. Při čajovém obřadu dynastie Song se prášek zamíchal s metličkou v horké vodě na přípravu čaje. Během dynastie Ming se k uchovávání sypaného čaje používaly vzduchotěsné nádoby. Už tehdy existovaly podobnosti s dnešními čajovými obřady. Současná forma přípravy se používá od 18. století. Bílý čaj je proto tajnou hvězdou mezi čaji.

V subtropickém podnebí provincie Fujian se nejlepší čajová pole v Číně nacházejí ve vyvýšených polohách na kopcích. Říká se, že v tomto regionu se vyrábí nejkvalitnější bílý čaj. Úrodná půda, vyvážená směs slunce, mlhy a deště a výrazné rozdíly mezi denními a nočními teplotami zajišťují úrodu té nejvyšší kvality. Čajová pole jsou uspořádána v řadách a při sklizni se zohledňují různá mikroklimata. Po osmi letech jsou mladé čajovníkové rostliny silně odříznuty, takže keře sílí. Skutečná úroda se koná od poloviny března do konce dubna. Neotevřené pupeny listů se vybírají brzy ráno, aby se získal co nejvyšší obsah aminokyselin (L-theanin). Bílý čaj jim vděčí za svoji jemnou chuť. Pupeny se nesmí během sklizně poškodit, protože oxidace by znamenala ztrátu kvality. Bílý čaj se vyrábí také na Srí Lance a v Indii, má však jinou kvalitativní úroveň.

Složky bílého čaje
Bílý čaj obsahuje kofein, theofylin a theobromin (methylxanthin). Obsahuje také mnoho vitamínů, zejména vitamín B1, a minerály jako draslík, vápník, zinek, železo, sodík a fluorid. Bílý čaj obsahuje až třikrát více tříslovin a katechinů než zelený čaj. Čajovník také produkuje flavonoidy (polyfenoly). Všechny složky se liší v závislosti na typu a přípravy bílého čaje.

Na přípravu čaje lze použít čajové konvice vyrobené z nejrůznějších materiálů. Je důležité nepoužívat vařící vodu. Optimální je horká voda o teplotě 75 až 80 stupňů Celsia, protože všechny účinné látky jsou v tomto teplotním rozmezí zcela zadrženy. Kopcovitou čajovou lžičku čaje s vodou nechte louhovat dvě až pět minut na šálek. Čaj lze použít až na další dva nálevy. S každým dalším nálevem klesá obsah metylxantinu. Vnímají se nové chuťové aroma, hořká část zmizí. V závislosti na požadovaném stimulačním účinku lze čaj louhovat různě dlouho.

Klikněte na OBRÁZEK a vyberte si variantu.

x

Používáme cookies

Na našich webových stránkách používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Kliknutím na tlačítko 'Přijímám vše' souhlasíte s používáním všech souborů cookies. Můžete však navštívit 'Přizpůsobit' a poskytnout tak vámi kontrolovaný souhlas.